13.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τα χαρτιά της στον ΑΝΤ1: Πριν κάνω την καταγγελία μίλησα στα παιδιά μου

Μακέτες Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τα χαρτιά...

Ημ.έκδοσης:

Συντάκτης:

Κατηγορία:

Για τις απειλές που δέχονται αθλητές από την Ομοσπονδία, περιπτώσεις ανάλογες με της 11χρονης αθλήτριας, αλλά και στους λόγους που βγήκε να μιλήσει ανοιχτά, αναφέρθηκε η χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου, καλεσμένη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας. Η Χρυσή Ολυμπιονίκης, υπενθυμίζεται πως συγκλόνισε με την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση σε νεαρή ηλικία από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Η Σοφία Μπεκατώρου είπε ότι βγήκε να μιλήσει για την κακοποίησή της , όχι επειδή θέλει να γίνει ευρωβουλευτής, όπως γράφτηκε, ή για να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, αλλά για να προστατεύσει άλλες γυναίκες από μία «κατάχρηση εξουσίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της εστίασε στη συζήτηση που επέλεξε να κάνει με τα παιδιά της.

«Συζήτησα με τα παιδιά μου πριν το καταγγείλω. Ο γιος μου βρίσκεται στην προεφηβεία, οπότε έχει κάποιες ανησυχίες στο θέμα το σεξουαλικό, αλλά έπρεπε να του εξηγήσω πως έχουν τα κακώς κείμενα, τι μπορεί να συμβεί και πως πρέπει να προσέχουμε. Να του εξηγήσω πως έχουμε το δικαίωμα να λέμε ”όχι” και πρέπει να το φωνάζουμε».

«Στην αρχή, δεν περίμενα την αντίδρασή του και κάπως με στεναχώρησε. Μου είπε «μαμά θα γίνουμε ρεζίλι, όλοι θα μιλάνε για αυτό και δεν θα μπορώ να πηγαίνω στο σχολείο» δήλωσε η ολυμπιονίκης.

Όπως εξήγησε στεναχωρήθηκε και δεν του είπε τίποτα. «Μετά σκέφτηκα ότι πρέπει να του μιλήσω, όπως πρέπει και όλοι οι γονείς να μιλήσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά τους, γιατί δεν έχουμε επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία» επεσήμανε.

«Του εξήγησα ότι εφόσον εγώ έχω υποστεί αυτή τη βία δεν μπορώ να φοβάμαι να μιλήσω. Τόσα χρόνια φοβόμουν. Ήρθε η ώρα να μιλήσω για να σώσω άλλα παιδιά και ότι πιστεύω ότι με αυτή η κίνηση θα μπορέσω να αποτρέψω αντίστοιχες ενέργειες και να δώσω κουράγιο σε όσες γυναίκες το έχουν υποστεί να μιλήσουν» ανέφερε.

«Όταν πήρε διάσταση το θέμα και ο γιος μου άκουγε περισσότερο στην τηλεόραση, το κατάλαβε και συνειδητοποίησε ότι είναι για το καλό. Η δε κόρη μου, κάποια στιγμή γύρισε και μου είπε «μαμά τώρα νιώθω ότι όταν μεγαλώσω δε θα φοβάμαι πια. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα», κατέληξε.

Σοφία Μπεκατώρου: «Γιατί μίλησα τώρα – Άκουσα σχόλια ότι αποπλανεί παιδιά»

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε ανοιχτά για την καταγγελία που έκανε κατά του παράγοντα της Ομοσπονδίας και εξέφρασε τα συναισθήματά της και τους λόγους που την έκαναν να μην μιλήσει τότε:

«Καταρχήν, καταλαβαίνεις ότι ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Γιατί το τραύμα που είχα υποστεί ήταν τόσο βαθύ και είχα απωθήσει αυτό το συμβάν τόσο βαθιά μέσα μου, που ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια δεν μπορούσα καν να το σκέφτομαι, γιατί δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω καθόλου. Εφόσον δεν είχα αντιδράσει άμεσα εκείνη τη χρονική στιγμή, συνειδητοποίησα ότι και να έβγαινα να μιλήσω δεν θα μπορούσα να το αποδείξω. Οπότε φοβόμουν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες αυτού του πράγματος. Υπήρχε μία ομερτά στην Ομοσπονδία. Ένα σύστημα που δεν άφηνε κανέναν αθλητή να φωνάξει. Δεν μπορούσαμε να εισακουστούμε. Όποτε διαμαρτυρόμασταν για το οτιδήποτε υπήρχε μία σημαντική αποσιώπηση των γεγονότων, οπότε αισθανόμουν ότι δεν θα έβρισκα το δίκιο μου. Μέχρι που υπήρξε αυτό το συναίσθημα της δυσφορίας και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Άκουσα κάποια σχόλια από κάποιον πατέρα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποπλανεί παιδιά. Ούσα μητέρα ένιωσα ότι έχω πολύ μεγάλη ευθύνη και αποφάσισα να μιλήσω. Σε όσους λένε ότι έχει στόχο να πολιτευτεί η Μπεκατώρου απάντησε: «Για όσους μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του τραύματος που έχω υποστεί… να τους πω δεν έχω στόχο να γίνω Ευρωβουλευτής ούτε να βοηθήσω κάποια παράταξη στις εκλογές της Ομοσπονδίας».

Πηγή φωτογραφιών: ANT1

Σχετικά με το Άρθρο